Ústav sacharidů a cereálií rozvíjí v celé oblasti své působnosti běžnou spolupráci (vývoj nových výrobků, inovace technologických a výrobních procesů; analýzy a hodnocení surovin, meziproduktů a výrobků; smluvní výzkum, vědecko-výzkumná aktivita, doplňková činnost, uplatnění absolventů, možnosti praxe a exkurze pro studenty) s podniky z oblasti cereální technologie (mlýny, pekárny, těstárny, výrobci snack foods a tyčinek a snídaňových směsí, expandovaných výrobků apod.), škrobárenství, výrobců čokolády a cukrovinek, cukrovarnictví a přidružených technologií, s výrobci a dodavateli nutričních preparátů a doplňků (identifikace polysacharidů a jejich derivátů v potravních doplňcích, ověření čistoty preparátů apod.).
Fakulta potravinářské a biochemické technologie byla založena roku 1952 – ještě pod názvem Fakulta potravinářské technologie. Pod současným názvem působí od roku 1969. Nabízí studium v bakalářských oborech zaměřených na biochemii a biotechnologii, na chemii, analýzu a technologii potravin, dále na biotechnologii léčiv a forenzní analýzu. V navazujících magisterských programech jsou pokryty obory od biotechnologie a mikrobiologie přes kvalitu a bezpečnost potravin až po klinickou bioanalytiku a biotechnologii léčiv. Absolventi se uplatní jako odborní pracovníci v potravinářském průmyslu, farmaceutickém průmyslu, ve státní správě v orgánech monitorujících kvalitu potravin a léčiv či v resortu vnitra.