Laboratoř technologie škrobu a výrobků ze škrobu

Výzkum a vývoj je zaměřen na oblast škrobu – optimalizace technologie nativního škrobu, využití vedlejších výrobků („odpadů“) z výroby škrobu, chemické reakce škrobu a dextrinů, biodegradabilní plasty na bázi škrobu, lepidla na bázi škrobu a dextrinu, stravitelnost škrobu v potravinách a krmivech, rezistentní škrob a také enzymové metody související s analýzou škrobu.


 

Řešitelský tým

 

Témata, kterými se zabýváme

  • Počítačová analýza obrazu
  • Měření distribuce velikosti částic
  • Granulometrie
  • Reologické chování potravin
  • Extruze kukuřičné krupice s přídavkem dalších látek
  • Extruze nativních a modifikovaných škrobů
  • Možnosti ovlivnění obsahu rychle stravitelného, pomalu stravitelného a rezistentního škrobu v potravinách
  • Využití GPC chromatografie k identifikaci molární hmotnosti dextrinů
  • Chemická modifikace škrobů
  • Vývoj biodegradabilních plastů na bázi škrobu
  • Enzymové analytické metody ke stanovení obsahu škrobu, amylosy, rychle stravitelného, pomalu stravitelného a rezistentního škrobu