Úspora spotřeby energie při pečení chleba pomocí optimalizace teplotního režimu s využitím numerických modelů, korelací a umělé inteligence
Tento projekt je součástí „Programu na podporu aplikovaného výzkumu na období 2024–2032, ZEMĚ II“. Předmětem projektu podporovaného Ministerstvem zemědělství je:
- Optimalizace teplotních režimů pečení pro různé typy pecí: Hlavním cílem je optimalizovat teplotní režimy pečení při dosažení požadovaných organoleptických parametrů pekařských výrobků (včetně minimálního obsahu procesních kontaminantů). Toho by mělo být dosaženo při co nejnižší spotřebě tepla a tepelních ztrátách, včetně ztrát při chlazení výrobků.
- Vývoj univerzálního modelu a metodiky pro optimalizaci pečení: Na základě optimalizace teplotních režimů bude vytvořen model a metodika pro efektivní pečení chleba a pšenično-žitého pečiva, přizpůsobené pro praktické využití v pekárnách.
- Vývoj softwaru pro optimalizaci pečícího procesu: Cílem je vytvořit intuitivní, průmyslově ověřený software pro pekárny, který minimalizuje spotřebu energie a zvyšuje efektivitu a produktivitu.
V rámci projektu proběhl na VŠCHT úspěšný seminář Pečení chleba.
Více informací naleznete na LinkedIn zde.