Vedoucí laboratoře: doc. Mgr. Andrej Sinica, Ph.D.
Řešitelský tým:

VŠCHT Praha
jana.copikova@vscht.cz
220 443 114
ORCID ID: 0000-0002-4814-552X

VŠCHT Praha
andrej.sinica@vscht.cz
220 443 116
Web of Science ResearcherID: AAX-1901-2020
ORCID ID: 0000-0003-1700-5150
Scopus Author ID: 55883512700

VŠCHT Praha
roman.bleha@vscht.cz
220 443 116
Web of Science ResearcherID: AAG-9522-2020
ORCID ID: 0000-0003-1793-4187
Scopus Author ID: 55534623100

VŠCHT Praha
leonid.sushytskyi@vscht.cz
220 443 116
Web of Science ResearcherID: AAX-1841-2020
Téma dizertační práce: Exopolysacharidy a sekundární metabolity mikrořas: izolace, struktura a biologická aktivita

VŠCHT Praha
veronika.kotrcova@prazskacokolada.cz
220 443 116
ORCID ID: 0000-0002-9659-678X
Téma dizertační práce: Návrh nových receptur čokoládových výrobků a cukrovinek s přídatnými látkami a jejich fyzikálně-chemické a senzorické hodnocení

VŠCHT Praha
tamilla.mirzayeva@vscht.cz
220 443 116
ORCID ID: 0000-0002-7619-6383
Téma dizertační práce: Izolace, charakterizace a využití glykosaminoglykanů z živočišných zdrojů
Přehled výzkumných aktivit laboratoře
- Analýza čokolády a cukrovinek
- Vývoj nových receptur na bázi netradičních plodin
- Spolupráce s průmyslem a řešení aktuální výrobní problematiky
- Kontrola kvality kakaových bobů, čokolády a polev
- Sledování kvality cukrovinek (kandyty, fondány a želé)
Výzkumné skupiny v rámci této laboratoře
Výzkumná skupina strukturní analýzy polysacharidů
- Screening rostlinných a houbových materiálů pomocí infračervené spektroskopie
- Úprava materiálu předcházejí extrakci polysacharidů – odstranění nízkomolekulárních látek, barviv, tuků a bílkovin
- Izolace polysacharidů za různých podmínek
- Screening izolovaných polysacharidů pomocí infračervené spektroskopie
- Stanovení monosacharidového složení polysacharidů
- Stanovení glykosidových vazeb a větvení v polysacharidovém řetězci pomocí chromatografických metod a spektroskopických metod
- Stanovení relativní molekulové hmotnosti vodorozpustných polysacharidů pomocí vylučovací chromatografie
- Izolace frakcí vodorozpustného polysacharidu pomocí preparativní gelové chromatografie
- Charakterizace izolovaných frakcí polysacharidu (monosacharidy, typy vazeb, relativní molekulová hmotnost)
- Ve spolupráci s dalšími pracovišti stanovení biologické aktivity izolovaných frakcí polysacharidu
- Návrh struktury polysacharidů ve zkoumaném materiálu)
Nejvýznamnější průmysloví partneři
Pražská čokoláda, s.r.o.
Rozvíjející se český výrobce luxusních čokolád s inovativními recepturami. Spolupráce na vývoji nových výrobků v rámci projektu NAZV.
Terezia Company s.r.o.
Důležitý český výrobce širokého sortimentu doplňků stravy, založených na léčivých houbách a rostlinných extraktech. Spolupráce při analýze stávajících výrobků a surovin, spolupráce na projektech typu NAZV a TAČR.
Seznam zaměstnavatelů a reálné uplatnění absolventů oboru
Carla s.r.o.; Nestlé Česko s.r.o.; Pražská čokoláda s.r.o.; Hors, s.r.o.; The Candy Plus Sweet Factory, s.r.o. Rohatec; Terezia Company s.r.o.; Technologický park Hořátev – Biomedica, s r.o.; Bioster a.s.